Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

lördag 28 juli 2012

Två gamla fönster gör mig varm om hjärtat

Nu så hörrni - nu sitter två av fyra fönster på plats på verandan!
Dörren kom på plats häromdagen, och det var ju hur kul som helst! Men känslan idag när dessa två gamla fönster lyftes in var nästan overklig.... Sååå lycklig jag känner mig!



En veranda med gamla spröjsade fönster, något jag längtat efter de senaste 20 åren. Nu blir det av!

Så säg det ut innan. En öppen liten veranda. Fint - men bortkastad plats. Det blev mest en mellanstation för soppåsen...



Det var det hele för idag!
Tack för alla fina ord häromdagen!





fredag 27 juli 2012

Det blir INTE färdigt på lördag...

Idag gjorde jag färdig första delen av 15 på vårt långa svarta staket / plank längs västersidan av huset. Och om resten tar lika lång tid, så är jag färdig nån gång i november...;-)
Kolla HÄR om du vill se hur det ser ut utan staket.


Rabatten kommer att göra sig fint mot den svarta bakgrunden! Jag gör staketet i olika bredder av ohyvlat virke som jag målat med svart slamfärg (Falu Rödfärg: svart) Anledningen till de olika bredderna är att jag vill ha ett mer "levande" utseende eftersom det är mellan 160-180cm högt och annars blir lite väl "plankigt" Att endast använda sig av smala ribbor som har varit populärt länge, tycker jag blir lite fel stil till vårt hus från 30talet.
Den första delen skall målas en gång till, så spikarna försvinner då hoppas jag! Jag använder spik och inte skruv för att jag vill ha ett mer vänligt uttryck, och jag tycker skruv ser så "hårt o tekniskt" ut.


På tal om det jag skrev igår...
It's looking good;-)
Tack för alla hårt hållna tummar hörrni


torsdag 26 juli 2012

Blått o Rosa och Gröna TV-drömmar

Livet är lite på "håll" just nu. Jag går i väntans tider...
Förra veckan ringde ett produktionsbolag o frågade om jag ville provspela för dem.  -Ehhhh? Vaaaa, vad sa du...??  (Tur jag satt ner, för jag blev så himla nervös!)
I måndags var jag och blev provfilmad för en TV-serie som skall spelas in under 6 veckor i höst. Det är förståss ett trädgårdsprogram och jag väntar (Ring nångång då!!) på besked från kanalen om det blev bra - om jag kan agera framför kamera, vilket var skitjobbigt fast kul att pröva på... Mycket svårare än jag trodde. Det skulle vara så otroligt roligt att få göra något helt annorlunda ett tag. Inte för att jag har tröttnat på mitt jobb, utan för att det är så roligt att ha arbetskamrater och få lite ny input bland skämten...hehe ;-) Så håll tummarna om ni vill se mig i rutan!


Nu har den blålila nävan Rozanne blommat en knapp månad, och den ceriserosa purpurklätten (Lychnis coronaria) nästan lika länge. Det är ett bra år för båda sorterna i min trädgård.  Rozanne planterade jag förra våren tror jag och de 3-4 ursprungligen pyttesmå plantorna är nu gigantstora och tok-väller fram längs entrégången.


Den blomvilliga purpurklätten får sprida sig lite som den vill i rabatten, den blir inte ett ogräs ändå eftersom den är lättrensad. Färgen är som ett hett djungelvrål i min annars ganska lugna trädgård:-)


Ljuset på morgonen är mjukt och romantiskt, ängen blir liksom genomskinlig och vitaktig...


... medan bergenians blad nästan liknar stora ljust gröna elefantöron i motljuset.



Nu går tiden fort, dagarna rusar iväg och jag kan inte fatta att det redan snart är augusti... Förmodligen är det den kalla och regniga sommaren här i Stockholm som gör att det mer känns som slutet av juni istället.


Idag har jag målat staketspjälor, det går sakta framåt...
Men det går!! Det är det viktiga.


Semester skall avnjutas långsamt och tankfullt...

♥ 

tisdag 24 juli 2012

En dörr ut till världen...

Heeej alla Garden Lovers!
Det går långsamt med projekten här. Dörren har kommit på plats på verandan, men inga fönster ännu. Annat måste göras emellanåt.

Jag hittade en bild på nätet som var så väldigt inspirerande, så om jag har turen att ramla över en till gammal dörr så sätter jag den i häcken sådär....!


Fast först måste jag plantera en häck där, dårå.
...gaaaaahhh.

Känner ni igen er?
När man ska göra nåt kul så är det alltid nåt annat som måste göras först...;-/
Så är det här hos mig nu.


Men samtidigt är det trevliga "bekymmer", jag vet!
Over 'n out!






lördag 21 juli 2012

Veranda - ett favoritord...

Tänk att jag snart ska få en veranda...va?? jag!!!?
En sån där med spröjsade fönster och pelargoner på fönsterbänkar, korgstol med filt o kudde... Litet bord med plats för stearinljus och thékoppen... Det var inte förrän idag då fönstrena och dörren levererades från Överjärva Byggnadsvård, som jag verkligen förstod hur mysigt det kommer att bli här!
Det är mycket patina på både dörr och fönster och till en början kommer jag nog inte att renovera dem till bättre skick. I varje fall inte dörren, den är helt underbart sliten!! Under den vita färgen tittar gammal ockragul linoljelasering fram.


Jag ska köpa ett gammalt dörrhandtag när allt kommit på plats.


Dörren är sliten där handen dragit igen den längs listen där. Charmigt slitet:-)
Vackra gamla träplugg... ger mig rysningar av välbehag. 



Suck.
Ingenting kom på plats idag...
Jag känner mig vääääldigt otålmodig just nu!

PS Taaack för alla gulliga kommentarer igår, jag blir så himlans rörd över er entusiasm och att ni delar min glädje över den blivande verandan! Kram!




fredag 20 juli 2012

"Det blir färdigt på fredag..."

Lite sådär känns det nu här hemma. Och så går dagarna utan att så mycket händer...  Alla påbörjade projekt är just bara det - påbörjade alltså... Det tar mycket längre tid än man tror att riva och planera. Men snart skall fönstren och dörren komma på plats på vår veranda. Den har tidigare varit en öppen veranda med balkong ovanpå, men nu är jag trött på att få in snö som ligger utanför ytterdörrn på vintrarna. 
Med en kallveranda så kan man kanske t.o.m. övervintra en del växter där. Det ska bli spännande att se hur den kommer att fungera.



Brorsan står där och river ner den gamla panelen, det skall bli pärlspont som målas i vitt. Kan ni se buskarna som kastar sig vilt in genom öppningarna? Jag gillar dem och deras vildhet, men de kan ju vara kvar fast man har fönster, det blir mysigt det med. Det är inte stort på bredden, men jag tror jag kan få in nån gammal korgstol och ett litet bord, massa pelargoner på fönsterbrädorna  - åffff kåååårrrrs:-)


Imorgon bitti kommer fönster och dörr, de är gamla från början av 1900-talet. Mer smårutiga än de som sitter på själva huset, där det är tre rutor på varje fönsterdel. Så de nya (gamla) fönstren  med 8 rutor på varje fönster kommer att skapa lite mer gammeldags veranda stämning, men samtidigt inte bli alltfööör tårtigt. 


Tra-la-laaaa... Morgondaaag!
Vilket vackert ord!
Å imorgon kommer fönstrena, jippie!!
Ha en underbar helg!

PS Hejhej alla nya läsare, "jag ser er"...

onsdag 18 juli 2012

Snygga linjer av skiffer på uteplatsen

Ett litet sneakpeak på ett annat större projekt som är på gång. Vi är "mitt i" och alla hårda ytor håller på att göras fina. Först lite senare i höst skall det planteras grönt.
Det blir mycket skiffer på både uteplatser och gångar, både oregelbunden och fallande längder samt "bitar" att bygga kallmurar av.
Det är snyggt att avsluta en oregelbunden skifferyta med en kant så att den virriga energin lugnas ner.


Så här såg det ut när jag såg "trädgården" första gången. Husrenoveringen var i full gång. Som ni förstår får man ha lite fantasi för att komma igång med de kreativa tankarna....


Jag backar lite längre bak så ni ser hur den sköna linjen sveeeeeper fram från huset och bortåt...(nedan)
Till vänster på bilden ser ni trapporna ut från huset, det är matsalen respektive köket. 

 


Om jag sedan vänder mig om så såg det tidigare ut såhär....


Och nu så ser det ut sådär...


***

Ganska snyggt o propert. Eller hur...?

Ha det gott alla sköningar!

**

PS Jag och brorsan håller på för fullt att renovera vår öppna veranda 
såååå roligt!!



måndag 16 juli 2012

Ingen torv i rabatten! Recept på egen rhododendron jord.

Nu när jag ska anlägga en ny rhododendronrabatt så kommer jag att blanda min egen surjord. Det blir en blandning av befintlig jord som är en sandblandad jord med inslag av lera och en del "strunt från fyllnadsjord". Till detta tillför jag barkmull, kogödsel och en del lövkompost och grenklipp från ek. Även stora bitar ek gräver jag ner ca 20 cm under rötterna. Där lägger jag också ett lager kogödsel blandat med halvgamla löv för att berika jorden ytterligare med mikroorganismer och dessutom underlätta nedbrytningen av de större grenbitarna, vilket sker när man tillför bakterier och syre (från gödslet respektive löven).


Vi får se om jag hinner fortsätta med rabatten denna vecka... Jag har provat lite olika växter till rhoddisarna, jag hade ju tänkt ha bara bergenia. Men eftersom jag fick såå mycket bergeniarabatt mittemot denna rabatt så vet jag inte om jag kanske skulle ha något annat där. Det lutar mot att fylla rabatten med flocknäva, men den där funkian (Hosta Cherry Berry) ser ju också väldigt läcker ut mot rhoddisen. 


 Fast när jag kollade mot bergenian som står längre till höger i rabatten så vann flocknävan. Den blev både lugnare och mer intressant med den grafiska skillnaden i bladform än den variegerade funkian.


I min egen trädgård är det alltid svårare att välja. Kanske beror det på att jag har möjligheten att välja precis "vadsomhelst" och oftast har en massa växter i stora krukor "på gång" som skulle vara skönt att bli av med istället för att köpa nya.... det gäller att inte falla för den enkla utvägen.


Hörrni, använd inte torv i onödan i trädgården. Välj barkmull som gör samma jobb!

Det pågår en diskussion om hur allvarligt problemet är egentligen. Själva brytningen av torv från torvmossar frigör koldioxid, dvs CO2 till atmosfären.



söndag 15 juli 2012

Före- och Efter. Make-Over bilder.

Är det nån som undrar om jag ska visa några jobb-bilder snart? Jo, det ska jag väl, men som vanligt räcker inte tiden till att göra sådär snygga före - efter - inlägg som jag vill göra. Men en liten Make-over ska ni få. Det regnar nämligen idag. Surprise surprise... .. ..
Det här är bilder från en kund vars trädgård jag ritade förrförra året, och som anlades våren därpå. Det var en ganska stor make-over  och den blev väldigt bra tycker jag själv (och Cathrine som bor där; Hej Cathrin... om du läser det här;-)
Rakt fram från den stora uppfarten såg man rätt in till grannen i öster, där de brukar ha sina  bilar uppställda bakom stora granarna. (Vi har alltså passerat själva husentrén och ska snart svänga av mot höger till "källaringången/groventrén" längs gången av ölandssten. Fult cykelskjul till vänster)


Nedan ser vi samma cykelskjul rakt fram, och källaringången/groventrén är nu till vänster bakom  vedstapeln där, som man också byggt ett litet tak över. En ganska vanlig syn på en bortglömd sida av huset. Lite gräs, en vedstapel och något buskage. De tre fönstrena på denna sidan går alla till köket och matplatsen, så därför kändes det viktigt att lösa den tråkiga utsikten mot en lite "skräpig" granne som renoverat på sitt hus i flera år. (Somliga grannar blir ju aldrig färdiga som ni vet och har man otur så har de byggskräp liggande år efter år...)



De två första bilderna från hösten då jag fick uppdraget som skulle påbörjas kommande vår. Under vintern besökte jag trädgården flera gånger för att "känna in mig" och lära känna familjens behov genom samtal.
Jag ritade så småningom en skiss på hur det skulle kunna se ut och familjen tyckte det kändes rätt för dem.
Som ni ser har jag tänkt att gången skall vara en rejäl yta som ger en mer definitiv rikting än vad gräsmattan gör eftersom detta är den väg man går för att komma till baksidan av huset/poolområdet. Jobbet påbörjades på våren så nu ser man ännu bättre att grannen "bor nära".
Jag tyckte det skulle vara fint att plantera en hög häck ett par meter från staketet eftersom familjens stora hund brukar gilla att "gå på toa" där och då kunde han göra det "bakom häcken" så att säga. 


Cykelskjulet fick sig också en slev av förändringens vindar när jag ändå var i farten:-) Gången ner till källaren bytte material från ölandssten till granit och den forna gräsmattan blev en grusyta med stor härlig rabatt mot den välvda häcken. (Här blommade miljoner narcisser i våras men jag glömde fota dem...) Grusgången smalnar av för att lugna ner energierna mot den kommande uteplatsen när man rundar hushörnet.
Till höger på nedanstående bild ser du att jag planterat avenbokshäck och bakom den syns en liten stepping stones-gång så att man kan sig ner bakom häcken och hunden kan springa runt häcken när han är "färdig":-)


Här nedan  ser man hur ytan bakom huset också har grävts ur och ska bli en jätteuteplats på nästan 80kvm.. Om du räknar till tre pallar (från höger) så är det där avenbokshäcken så småningom skall "sticka in", alltså snett mittemot staketet till källaren.


Här nedan en bild på stepping stones-gången. Man ser både slutet av den välvda häcken på vänster hand och början på häcken som skall "runda av" och "rumma in" uteplatsen till höger där. Förutom att gången naturligtvis kan användas är det en viktig utsikt från köksfönstrena/matplatsen.

  
Och nedan en bild på den stora uteplatsens vänstra hörna och utsikten ner mot poolområdet. Poolhuset har också fått sig en make-over, den hade annan färgkombo och stora fönsterpartier runt om så det kändes som ett akvarium. Vi bytte färg och byggde igen de bakre fönsterpartierna, så blev den mer mysig att använda. (vill du se mer från detta projekt så gör det här)


På den sista bilden så står jag  längst bort med cykelskjulet i ryggen, källarnergången till höger, rakt fram skymtas poolhuset och spaljén som avslutar poolområdet.  Den lilla sittbänken ser man från uppfarten och huvudentrén, det är inte meningen att man ska sitta här, men det ser lite gulligt ut både från köksfönstrena och när man kommer som gäst och ska hälsa på:-) Dessutom så används källaringången varje dag, så det var viktigt att denna sida blev så mysig som möjligt av den anledningen också.

Avenbokshäck och en mullig rabatt med vanlig flocknäva som marktäckare. Såhär i juni blommar alliumen, senare i augusti kommer  solhatt och astilbe att ta över på höjden. Knappt synligt är den vitblommande lagerhäggen  (Prunus laurocerasus 'Mano') närmast häcken bakom flocknävan. Till vänster om gröna bänken , överblommad vit bollviva (Primula denticulata 'Alba') och vanlig gul daglilja (Hemerocallis lilioshadelus) som strax ska börja blomma efter allliumen är över.
Det är nästan svårt att förstå att detta bara var en gräsmatta en gång i tiden. Jag tycker lösningen känns naturlig. Visst skulle man kunna löst uppgiften annorlunda med en slingrande gång osv osv osv, men ibland får man avstå småmys för att "the big picture" är viktigast. Och denna lösning var bäst i denna trädgård och för denna familjens behov.

Vill ni se mer så har jag skrivit ett tidigare inlägg alltså.

***


Häääj från mäj...;-)


PS Imorrn kommer min brorsa och skall hjälpa mig att sätta fönstrena på plats på verandan!
OMG OMG som jag längtat!




lördag 14 juli 2012

Sååå sakteliga, så saaaakteliga...

... går projekten här hemma. Fast det är ändå rätt skönt att ta det i lite lagom takt, man stressar ändå så mycket i vardagen. De egna projekten kan få lov att växa fram under en mer saktmodig takt. Att sitta och vifta med tårna är nog så viktigt, speciellt på sommarn.

Eller att gå på loppis:-)) Förmiddagen spenderades (äntligen) på min favoritloppis och jag fyndade bl a två stooora svarta ovala plåtbrickor med dekor. Båda från sent 1800-tal. Heeelt underbara med mycket patina, absolutely fabulous!! 
Eftermiddagen spenderade jag med att gräva och vända grästuvor till nya rabatten på östersidan. Just nu känner jag mig som en opigg 80-åring när jag stapplat fram till soffan efter en sen middag (fil och jordgubbar).


Igår hittade jag äntligen Falu rödfärg - Svart. Ingen lätt historia att hitta svart slamfärg av god kvalitet, alltför många sorter har inte bara rätta pigmenten i sig (utdrygat med annat scheiss) så det gäller att inte snåla på kvalitén här. Snart skall jag börja såga till och måla staketet som blir 150 cm högt just där. Stolparna är redan på plats längs västersidan av tomten, mittemot entrétrappen. Jag får nästan kalla fötter när jag ser hur nära gången tomtgränsen går.
Hade jag sluppit att sätta upp staket hade jag gjort det, men på vintern ser vi rätt in till grannens alla nedre sovrum resp. TVrum genom den avlövade häcken varje gång man kommer hem och det stör mig.



Samma ställe från båda hållen. Trappan till vänster mellan krukorna på nedre bilden.

Det blir snyggt med ett högt staket för jag det gröna står så fint mot svart. Och så sätter jag spjälorna med lite avstånd, så att lite av ljuset ändå kommer in. Men jag kommer att sakna det frodiga, gröna "djupet" i känslan här.
Fast inget ont utan att... Jag kan ju plantera en massa klätterväxter som jag inte kunnat ha där tidigare... Jess!! Jag har köpt den höstblommande italienska clematisen med enkla små mörkt blålila blommor (Clematis viticella) Den växer som ett riktigt ogräs vad jag förstår. Funderar på att också ha den pärlvitblommande "Huldine" där. Huldine är också en sån där "lätting" bland clematisar, jag minns inte om den är en italiensk clematis eller en bergsclematis. Kanske är det en hybrid.

Åhhh, så härligt det är att planera och drömma...

Planerandet är verkligen halva nöjet!
Have fun!



fredag 13 juli 2012

Men - där är du ju...!!

... lilla söta ängsnävan Splish Splash (Geranium pratense 'Splish Splash', eller ibland 'Striatum') - som jag har letat efter dig!!
Du hade ju försvunnit i höstas bland de namnlösa krukorna långt borta i "Tillväxtlandet"... Vad glad jag blev när du till sist gav dig tillkänna så jag kan namnge och plantera ner dig, så att du inte försvinner igen....


Förra året köpte jag två krukor av ängsnävan som har sådär variegerade blommor i blåvitt. Urläcker! Av olika anledningar blev de inte planterade utan står kvar i sina krukor (lite större storlek). Den ena blommade i blåvitt, men den andra blev enfärgat blå (?), och samma sak var det då förståss i år.
De har övervintrat bra, men inte utvecklats vidare värstans bra, dvs de ser precis lika stora ut som de gjorde i höstas efter växtsäsongen var över.


Annars njuter jag mycket av mina rosa brudhallon (Rubus odoratus) med dess fan-tas-ti-ska blad.... Den har jag på två ställen, fina blommor men det är alltså mest för bladens skull jag har den. Och det är möjligt att man måste utfärda en liiiten varning för att den sprider sig ganska rejält på "god jord"... Men på vår skitkassa gamla skogsmark respektive byggmassor, så sprider den sig bara lagomt mycket. Bladen är ljusa och underbara, lugnar ner orolig energi från t ex smårufsiga häckar... eller så kan man ha den som jag - för att lysa upp en mörk vrå.

 

Och om någon undrat...
så har min favorit-vattenkanna (den som bara rymmer en sup...) bytt bostad.

I år bor hon sambo med en liten sedum (Sedum hybr. 'Immergrunchen')
Småkrukorna med sedum står i sin tur bredvid taklöken
som blommar så fantastiskt med perfekta rosa småblommor.

Sommaren är bra magisk - trots allt... :-)
Hoppas nu helgen blir det också!
~~♥~~

Have a lovely lovely weekend kära Garden Lovers! Hos mig blir det loppistaaaajm!


torsdag 12 juli 2012

Vykort från webben

Har ni sett tidningen  "Hus & Hem Trädgård".  Jag har börjat prenumerera på den efter förra våren då jag köpte några lösnummer på en av trädgårdsmässorna i Stockholm. Den är jäääättebra! Kul att vi har flera trädgårdstidningar som håller hög kvalitet i vårt lilla land.


(För länge sedan prenumererade jag på Hus & Hem, och har alltid gillat den där rustika tonen i den.  H&H Trädgårds-tidning är mer lätt och modern i sin layout. Kul!)



Ni må tro att jag blev både förtjust och överväldigad när jag fick förfrågan att vara med och skriva ett "vykort" från och om mitt bloggande, i sommarnumret nr 4. Jag totade ihop några rader om min blogg och min trädgård, skickade in några bilder och..... tada! Någon månad senare damp tidningen ner hos mig. Och jag är i fint sällskap ska ni veta:-)




Ser ni mitt foto - pellisarna på zinkbordet?
Stolt som en höna - det är jag det:-)



PS Himmel o plättar så många nya läsare som hittat hit... Varmt välkomna!!



onsdag 11 juli 2012

Softar... i softaste softarljuset

Lugnt och skönt.... i det vita motljuset. Det är inte så varmt precis, men vad gör det när det är uppehåll och vindstilla... det är stunder att längta till:-))






  



Jag njuuuuuter...

Baddräkten är sedan länge tillbaks i lådan, denna sommar får njutas i jeans. Det gäller att gilla läget..

Softa hälsningar:-)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...